Mikä viehe, mihin keliin?

Se ikuinen kysymys, mikä on oikea ottipelin väri? Tähän kysymykseen ei ole kaikenpätevää vastausta, mutta yleisiä linjoja  löytyy. Yleisesti ottaen tummaan veteen ja pilviseen säähän kannattaa tarjota kirkkaita ja räikeän värisiä uistimia. Ne erottuvat vedessä paremmin ja luultavasti sen takia ovat yleisesti toimivampia. Kirkkaissa vesissä aurinkoisella kelillä luomuvärejä kannattaa ehdottomasti lähteä tarjoamaan ensimmäisenä. 

Ahven

Ahven on se yksi meidän vesien kalastetuimmista kaloista. Mutta millä niitä saa? Hyviä vaihtoehtoja ovat mm. pikkulusikat esim.  Räsänen 50/11 Helmi. Lisäksi ahvenelle ottikoneita ovat lipat, jigit esim. Traper RIP ja pikkuvaaput. 

Kuha

Kuhan tärppi, sitähän ei voi koskaan unohtaa. Kuha on lämpimien vesien kala. Kesäauringon paistaessa voi kuhia kertyä veneeseen yllättävän paljon. Mitkä sitten ovat ne ottipelit kuhalle? Vaaput toimivat yleisesti hyvin esim. Perza-vaaput ja jigikalastuksessa esim. Traper jigit. Erilaiset lusikat käyvät kuhan kalastukseen myös mainiosti.

Hauki

Hauki on ahvenen kanssa lähes yleisin kalastettu kala Suomessa. Sitä saa niin sateisilla kuin poutaisilla säillä. Erilaiset lusikat ovat hauen heittokalastukseen toimivia pelejä mutta yksi ehdoton suosikki on Kuusamon professori. Haukea voi toki saada muillakin uistimilla tai ihan hauen heittokalastukseen tarkoitetuilla shadeilla.

Kirjolohi ja Taimen 

Kaksi kalaa, jotka ovat hyviä niin ruokapöydässä kuin vääntämään siiman päässä. Kirjolohi ottaa melkein säässä kuin säässä, jos vain oikea ottipeli sattuu kohdalle. Taimen toisaalta tykkää enemmän viileämmistä vesistä ja sääkin saa silloin olla viileähkö tai pilvinen. Ottipelit: esim. pienet vaaput ja Kuusamon räsäset pelaavat molemmille kaloille todella hyvin. Taimenelle luonnonväritystä saa uistimessa olla enemmän mutta kirjolohelle kannattaa koittaa ärsytysvärejä esim. punainen, pinkki tai vihreä.